Sarbatori de iarna: Spania vs Romania
Acum cateva zile o prietena ziarista mi-a trimis un Whatsapp disperata ca are nevoie de povestea mea pentru a scrie un articol despre cum petrec strainii Craciunul si sarbatoriile de iarna in Spania. I-am raspuns foarte scurt, rapid si cam sec: “Pai, de Craciun … plec din Spania”. Mi-a zambit si am continuat interviul cu vreo 10 intrebari scurte si cu raspunsurile mele ceva mai lungi. De aceea, azi, 18 decembrie, am aparut in ziarul cred eu cel mai important din Valencia, “Las Provincias”. Culmea, numele si prenumele mi-au fost corect scrise, dar cum nu se putea sa fie totul perfect, in josul pozei, mi-au uitat un “e” din Andreea (ca de obicei).
Despre traditii de Craciun in Spania
Dupa ce m-am tot gandit si am si google-it traditii de Craciun in Spania, mi-am dat seama ca nu sunt multe … si nimic extraordinar.
In primul rand, m-a uimit sa descopar ca Mos Craciun e putin popular aici. Cele mai mari si cele mai frumoase cadouri vin pe 6 ianuarie si sunt aduse de cei trei magi. De aceea, cumparaturile si nebunia cadourilor nu se termina in decembrie, ci de abia incepe.
In al doilea rand, nu exista colindatori sau uratori. Stiu ca suna “normal” sa crezi asta; dar daca nu locuiesti in alta tara si respiri alta cultura, ti-e greu sa realizezi ca altii traiesc (pe bune) altfel! Dupa tipicul exemplu cand americanii realizeaza ca in afara Statelor Unite, lumea chiar nu vorbeste engleza! De aceea, fara colinde si grupuri de colindatori, atmosfera Craciunului de aici e foarte simpla.
In al treilea rand, exista ceea ce in spaniola se numeste “belén“. Tipic pentru biserica Catolica, reprezentarea scenei nasterei lui Iisus Hristos este intr-adevar obligatoriu in orice casa, institutie si piete publice. Ca sa intelegeti cat de important sunt aceste iesle, va spun ca sunt si designeri recunoscuti pentru asa ceva.
Bilete la loto in loc de racituri
A cumpara bilete la loterie este una dintre cele mai puternice traditii de sarbatori din Spania. Suna ciudat, stiu! In aceste zile, agentiile Loto sunt pline si lumea asteapta la coada pentru a-si cumpara speranta. Mai mult decat atat, fiecare institutie are un cod unic si toata lumea incearca sa te convinga sa cumperi aceste bilete cu tipica, si neobosita intrebare: “Si daca vom castiga?”
Pentru a intelege spaima din spatele acestei intrebari, va voi explica procesul. De exemplu, universitatea mea are atribuit un numar. Daca se extrage acel numar ca fiind castigator, toti cei care au cumparat biletul de la universitate, vor castiga. De aceea, groaznica si oribila teama ca daca cumva numarul e castigator, si tu (doar tu, proasta/prostule!!) nu ai cumparat bilet! Doar tu vei ramane sarac. In fine, dupa ce mi-am “cumparat” aceasta teama de multe ori in trecut, anul acesta am spus Nu la toti: la universitate, la colegii care imi vindeau numerele de la asociatiile lor etc… Bineinteles, ca am primit de nenumarate ori intrebarea magica “Si daca numarul va fi castigator?” Si partea gandita dar nespusa “Iar tu esti fraiera ca va ramane saraca?!” Le-am raspuns ca anul trecut am ramas mai saraca cu vreo 100 euro, asa ca anul acesta imi asum “riscul” de a nu castiga. Si oricum, stim cu totii si statisticiile o sustin: banii care vin repede si usor, se duc la fel de repede si usor 🙂
Primul Craciun in Spania
Asadar, am petrecut sarbatorile de iarna in Spania continentala o singura data; Craciunul din 2012 in Valencia si revelionul in Benidorm. Ce am facut in acele zile de Craciun? Am mancat, am trimis cadouri acasa, in Romania si am mers la plaja. Mai in detalii, am organizat o cina in apartamentul in care stateam si am gatit mancare romaneasca pentru colegele de birou. Si bineinteles, ca le-au placut la nebunie borsul moldovenesc cu pui pregatit cu telefonul la ureche, vorbind cu mama. In acele zile am tot mers din casa in casa sau din restaurant in restaurant pentru a fi cu prietenii, iar de Craciun am fost la plaja. Nu ne-am bronzat dar ne-am distrat de minune! Am facut poze cu accesorii de Craciun sub un soare de vreo 18 grade. Bineinteles, ca la sfarsitul zilei cateva poze erau pe Facebook 🙂 Asa ca, cum sa-ti vina chef sa colinzi cand poti sa stai tolonit la plaja?
Va las cateva poze din acea zi, din 2012! Sper sa va placa!
Si acum realizez ca Belén este un nume de fata foarte des intalnit. Ohhh! Deci, cum se te cheme “Ieslea”? Despre prenume ciudate in Spania trebuie sa fac un articol complet pentru ca exista niste chestii delicioase.
Pupici din insorita Valencia, Spain