Gelozia dintre frati - idei practice
Recent am primit de la diferite persoane (și chiar de naționalițăți diferite) aceeași întrebare: “Băiatul cel mare e gelos pe bebé? Și ce faci pentru a-l calma?”
Întotdeauna răspund că “Bineînțeles, e gelos!” și mai adăug ceea ce explica un psiholog cum că e chiar sănătos să fie gelos, e de bine! Înseamnă că există iubire. Într-adevăr, dacă te gândești, dacă nu ar exista pic de iubire, nu ar fi nici gelozie, ci mai degrabă nepăsare și indiferență.
Așa că da: Noah e gelos și cred că și Oliver (8 luni momentan) e gelos câteodată.
Strategii pentru a calma gelozia dintre frați
Pentru a ține gelozia în limite normale și nu o lăsa să se transforme în agresiune, am adunat câteva strategii pe care eu le pun în practică în fiecare zi. Da, e o muncă constantă dar în timp, reacțiile și vorbele acestea cândva foarte bine gândite, devin reacții naturale – încearcă și ai să vezi!
Reîntâlnirea:
Cand te reîntâlnesti cu copilul tău după cateva ore; ori îl iei de la grădiniță sau școală sau de la un prieten/bunici/bonă, îmbrătișează-l cu ambele mâini și cât poți tú de cald. Repet, ambele mâini! Deși poate părea simplu, să ai mâinile libere când un alt bebé e prin preajmă e greu. După timpul pe care l-a petrecut la școală sau oriunde, fără tine, copilul are nevoie de conectare și conectare! O îmbrățișare dulce și caldă și doar pentru el este ideală!
Mi s-a intâmplat de câteva ori să nu fiu liberă când l-am luat pe Noah de la școală. Ba îl aveam pe Oliver în rucsac, la piept, ori țineam căruțul cu o mână… iar fața lui Noah (4 ani) mi-a arătat dezamăgirea lui. Dezamăgire care numai după câteva minute s-a transformat în plângăreală, și în a cere “ceva dulce”, sau că vrea “în brațe” sau orice altceva ce știe el că nu se putea.
Așadar, când îl revezi după în timp, fie o oră sau o noapte, îmbrătișează-l cu drag, la pieptul tău.
Mai apoi, pe langă îmbrătișare, ceea ce fac eu și funcționează, spune-i că ți-a fost dor de el. Că te-ai gândit la el și ce fericit/ă ești să-l revezi. Pe cât posibil evită întrebările despre ce a mâncat, cu cine s-a jucat și detalii despre trecut. Lasă-l pe copil să vorbească când va avea el chef despre astea. În acel moment de reintâlnire, conectează-te la el și la acel moment: îmbrățișează-l, uită-te în ochii lui, ascultă-l cu atenție orice ar spune sau nu spune…
Mai multe despre conectare și în acest articol: Confensiune de mama: ce faci cand copilul se plange din cauza unui coleg enervant
Bârfește-l pozitiv
Vorbește cu copilul mai mic despre cel mare, pretinzând că cel mare nu te aude. Evident, intenția ta e să te audă, de aceea am ales subtitlul de “bârfeste-l”. Bârfa e negativă dar în acest caz folosește-o ca tehnică cu acest frumos scop ascuns. Uite mai jos niște exemple.
Cand Noah face vreun desen original sau construiește sau, simt ca pur și simplu e nevoie de un comentariu de “calmare de spirit”, îi povestesc bebelușului despre acel lucru măreț, și evident totul la superlativ. De exemplu:
- “Oh uau! Oliver ai văzut ce mașină de curse a făcut Noah din Lego?”
- “Oh, uau! Oliver tu nu vezi masa, dar îți spun eu că Noah a făcut un mega desen! Ceva súper original! El are întotdeauna idei grozave.”
- Oh, Oliver! Ce noroc să ai un frate așa de bun! Ai văzut ce repede mi-a adus prosopul pentru a-ți șterge mucii?”
- “Oh, Oliver! Ce grozav e Noah! Ai văzut cu câtă atenție a colorat desen?”
Fă-i complimente când nu se așteaptă
Când Noah “atacă” bebelusul, îi atrag atenția folosind un compliment ascuns. De exemplu:
- “Noah, cred că te-ai așezat pe piciorul lui Oli! Nu uita că tu ești mare și greu!”
- “Noah, cu blandete, te rog! Tu ești puternic și cred că îl doare pe Oliver îmbrățișarea ta – a fost un pic prea strânsă”
- “Ups, Oliver, te doare pupicul lui Noah? Scuză-l! El are 4 ani și mai uită că e puternic! Pupicii lui câteodată sunt prea fortoși”.
Încearcă și tu cu copiii tău! Efectul e magic: privește-i fața copilului mai mare cand îi faci așa un compliment, să vezi cum își schimbă fața și se “umflă” de mândrie.
Timp special: o întâlnire intimă, doar voi doi
Această strategie poate fi mai complicat de organizat dar efectele sunt extraordinare!
One to one presupune un timp pe care il petreci cu copilul tău și doar cu el! Fără “stai că am niște vase de spalat”, fără “stai că mă sună cineva”, fără “hai să facem curat” (dacă el nu are nici o intenție). Noi ii spunem “timp special”.
Așadar, pentru noi, timpul meu special cu Noah este sambăta cand soțul iese cu bebe la plimbare și dacă are noroc poate sa ia “un almuerzo” o cafea în timp ce bebé doarme. De obicei e o ora. În acel timp eu cu Noah, în casă, facem ce vrea Noah. La început mi-a fost mai greluț să nu fac și altceva; dar între timp m-am acomodat la DOAR a mă juca cu el. În Timpul special, el alege ce facem! Incerc să nu-l influentez – însă dacă e ceva care știu că îi place și lui, și am chef și eu, îi propun eu acel ceva. De exemplu: duminica trecută am avut musafiri la pranz și nu aveam alt timp pentru a face o prăjitură. Lui Noah îi place să gătească (doar primele 5-10 minute din rețetă) așa că i-am propus să facem prăjitura în timpul special. Bucuros a acceptat!
Prima dată când am făcut timpul special, Noah a vrut să se joace cu Lego (chestie care oricum o face în fiecare zi din saptamana/luna/an). Mi-a fost greu să stau langă măsuta si să fac si eu Lego … recunosc că mintea mea a părăsit casa de multe ori … Despre cum s-a terminat primul nostru Timp special, într-un alt articol.
La sfîrșitul timpului special, alege cum să “închei” sesiunea! Eu am ales să ne imbrătișam și câteodată mai spun ceva de genul “Ce timp minunat!” “Ce frumos ne-am jucat, nu-i așa?” “Ne vedem și sâmbăta viitoare, așa-i?”
Mai multe…
Despre gestionarea relațiilor dintre frati, mi-a placut la nebunie cartea dr. Laura Markam “Parinti linistiti, frati fericiti.
Dacă ai vreo sugestie sau propia experiență cu acest subiect, gelozia dintre frați, nu ezita să-mi spui intr-un comentariu. Sunt curioasă să știu ce mai fac și alți părinți pentru a mentine relațiile dintre frați cât mai plăcute. Aproape eram să scriu, “cât mai normale” – părinții știu de ce…
Pupici însoriți din Valencia,
Andreea